Podnikanie na Ukrajine nie je jednoduché

12.11.2005 Prešov

Prešov 11. novembra (TASR) - Ukrajinský trh je jeden z najperspektívnejších, avšak zároveň skrýva v sebe aj najviac rizík. Zhodli sa na tom účastníci dnešnéh...
Prešov 11. novembra (TASR) - Ukrajinský trh je jeden z najperspektívnejších, avšak zároveň skrýva v sebe aj najviac rizík. Zhodli sa na tom účastníci dnešného seminára v Prešove. Venovali ho otázkam cezhraničného podnikania a obchodu Európskej únie, vrátane Slovenska, s Ukrajinou.

Podľa analytika Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) a riaditeľa prešovskej kancelárie SFPA Vladimíra Benča má Ukrajina podľa medzinárodných štandardov jeden z najkomplikovanejších spôsobov ako založiť podnikateľský subjekt. Navyše obmedzením je i fakt, že ukrajinské pracovné právo je mimoriadne rigidné. Znamená, že je prehnaná ochrana zamestnancov, čo neumožňuje zvyšovať produktivitu práce v podnikateľských subjektoch.
Bývalý veľvyslanec SR na Ukrajine a súčasný generálny riaditeľ sekcie Ministerstva zahraničných vecí SR Vasil Grivna zdôraznil, že Slovensko má záujem zlepšovať svoje ekonomické vzťahy s Ukrajinou. Podľa neho ohrozením nie je ani tak zahraničnopolitická orientácia Ukrajiny, ale neprehľadné vzťahy na jej vnútropolitickej scéne. \"Ich politici nie sú politikmi, ale ekonomickými lobistami, \" konštatoval.
Informoval, že ročný slovensko-ukrajinský obchodný obrat je 400 miliónov USD. Mnohí diskutujúci upozornili Grivnu na mimoriadne aktuálnu potrebu riešiť hraničný režim, ktorý je podľa skúseností viacerých z nich poznačený korupciou a nekompetentnosťou. Grivna povedal, že i na základe veľkých problémov dcérskych spoločností Chirany a Chemosvitu na Ukrajine je lepšie využívať služby honorárnych konzulov SR. Jeden je v Donecku, druhý v Užhorode.
SFPA už realizovala viacero podobných aktivít na tému slovensko-ukrajinskej spolupráce. V minulých mesiacoch pripravila napríklad na rôznych 8 miestach na Ukrajine konferencie. Plánuje ďalšie aktivity aj v budúcom roku.
 

Vyberte región